Skip to main content

Erasmus τον Οκτώβρη στο Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου

Τον Οκτώβρη που μας πέρασε ξεκίνησαν για αυτό το σχολικό έτος οι μετακινήσεις και οι φιλοξενίες μαθητών για το πρόγραμμα Erasmus Διαπίστευση 2021-27.

Την εβδομάδα 15-21 Οκτώβρη μια ομάδα 10 μαθητών με δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς μετακινήθηκαν στο Παλέρμο της Ιταλίας. Η συνεργασία με αυτό το σχολείο είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη σχολική χρονιά με φιλοξενία των Ιταλών στα Χανιά. Το πρόγραμμα είχε περιβαλλοντικό θέμα και περιλάμβανε ποικιλία δράσεων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και να πραγματοποιήσουμε πλήθος δραστηριοτήτων στην Κοιλάδα Oreto, σε κέντρο ενημέρωσης για το νερό στη Μεσόγειο,  σε αγροτουριστική μονάδα παραγωγής προϊόντων από άτομα με ειδικές ανάγκες, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Europe Direct, σε μελισσοκομική μονάδα.

Επιπλέον η ομάδα δούλεψε μέσα στο χώρο του σχολείου σε εργαστήρια ανακύκλωσης όπου κατασκεύασαμε  διακοσμητικά αντικείμενα και κοσμήματα από πλαστικά μπουκάλια.

Ακόμη επισκεφθήκαμε την πολή Cefalù όπου μας υποδέχθηκε ο Δήμαρχος και βέβαια απολαύσαμε την βόλτα στο ιστορικό κέντρο του Παλέρμο (Arab Norman Route) και ήρθαμε σε επαφή με την αρχιτεκτονική διαφορετικών χρονικών περιόδων. Συνολικά ήταν μια εβδομάδα γεμάτη νέα ερεθίσματα και εμπειρίες.

 

Εκτός από τη δική μας μετακίνηση στο εξωτερικό είχαμε και φιλοξενία μιας ομάδας 20 μαθητών και δύο συνοδών καθηγητών από τη Φλωρεντία στο σχολείο μας. Η συνεργασία με το σχολείο αυτό, το Liceo scientifico Antonio Gramsci, ξεκίνησε πέρυσι με την επίσκεψη δύο εκπαιδευτικών μας για επιτόπια παρακολούθηση μαθημάτων. Κι έτσι αποφασίσαμε φέτος να προχωρήσουμε σε ανταλλαγή μαθητών. Οι συνεργάτες μας ήρθαν στις 21 Οκτώβρη και αναχώρησαν στις 28 Οκτώβρη. Το πρόγραμμα είχε περιβαλλοντικό θέμα με προσανατολισμό στη βιωσιμότητα και γι’ αυτό οργανώσαμε δραστηριότητες σε μέρη που μπορούσαν να προσφέρουν ερεθίσματα στους μαθητές. Επισκεφθήκαμε τη Λίμνη της Αγυιάς όπου με τη συνδρομή του ΚΕΠΕΑ Βάμου κάναμε παρατήρηση πτηνών, το Μουσείο ΜΥΗΣ Αγυιά που ξεναγηθήκαμε και πραγματοποιήσαμε πειράματα με ανανεώσιμε μορφές ενέργειας, αναγνωρίσαμε φυτά στο Πάρκο διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης και τέλος επισκεφθήκαμε το ΕΚΦΕ Χανίων όπου και πραγματοποιήσαμε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες. Η πρώτη ήταν η παρατήρηση μικροοργανισμών στο νερό της λίμνης Αγυιά και η αξιολόγηση της ποιότητας του, η δεύτερη η παρασκευή κεραλοιφής από αγνά υλικά και η τρίτη η κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού που άρεσε ιδιαίτερα στα παιδιά.

Τα προγράμματα Erasmus έχουν βέβαια και ως κεντρικό στόχο την ανταλλαγή πολιτισμού. Έτσι ξεναγήσαμε τους καλεσμένους μας στην Παλιά Πόλη, στην Κνωσό, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στους Τάφους των Βενιζέλων, παρακολουθήσαμε ταινία και ενημερωθήκαμε για τον κινηματογράφο στο Chania Film Festival και βέβαια χορέψαμε ελληνικούς χορούς στο σχολείο μας.

Πριν κλείσουμε το κείμενο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους σε όλους τους φορείς που αναφέραμε (ΜΥΗΣ Αγυιά, ΚΕΠΕΑ Βάμου, ΕΚΦΕ Χανίων, Chania Film Festival, ΕΚΦΕ Χανίων, Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και ιδιαίτερα την κ. Πρωτοπαπαδάκη, Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης) για τη φιλοξενία τους και την υποστήριξη που μας προσφέρουν σε όλα τα προγράμματα μας.

Πάνω από όλους όμως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις οικογένειες των μαθητών μας που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους και φροντίζουν τους φιλοξενούμενους μας.
















 

Popular posts from this blog

Ελσίνκι 21/08/2023 έως 26/08/2023

Ελσίνκι 21/08/2023 έως 26/08/2023 Φορέας Υποδοχής : Europass Teacher Academy   Τίτλος Σεμιναρίου : Ε mpowered Teachers: Rediscover Your Motivation and Energy Συμμετείχε η   Εκπαιδευτικός Μαραγκουδάκη Μαρία ΠΕ78 Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS +/Δράσης ΚΑ1 Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης -   Παρακολούθηση σεμιναρίου   στα πλαίσια της Διαπίστευσης 2021-27, του σχολείου μας, με κωδικό αριθμό :   2022-1-EL01-KA121-SCH-000066436, παρακολούθησα το σεμινάριο του φορέα Europass Teacher Academy με τίτλο «Ε mpowered Teachers : Rediscover Your Motivation and Energy » στο   Ελσίνκι για έξι ημέρες. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο και φιλόξενο χώρο, στο κέντρο της πόλης. Η επιμορφώτρια καθηγήτρια ήταν άριστα προετοιμασμένη και καταρτισμένη στο αντικείμενό της και συνέβαλε να δημιουργηθεί κλίμα επικοινωνίας και   αλληλεπίδρασης στην 10μελή ομάδα. Συμμετείχαν και άλλες   εκπαιδευτικοί από την   Ελλάδα αλλά και   συνάδελφοι

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 11-16 Ιουλίου 2022

  ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 11-16 Ιουλίου 2022 Φορέας Υποδοχής:   Europass Teacher Academy Θεματική Ενότητα:  ICT Τίτλος Σεμιναρίου: «Social Media in the Classroom» https://www.teacheracademy.eu/course/social-media-in-the-classroom/ Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί:  Μαρία Μπράβου (ΠΕ02), Βασιλαντωνάκης Σταύρος (ΠΕ02) Αποτίμηση      Το διάστημα 11-16 Ιουλίου οι παραπάνω εκπαιδευτικοί παρακολούθησαμε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus KA1 μαθήματα για τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στη Διδασκαλία. Μετείχαν 10 εκπαιδευτικοί από σχολικές μονάδες της Ευρώπης (Σλοβενία, Ιταλία, Ελλάδα, Ουγγαρία).       Εισαγωγικά, οι εκπαιδευτικοί εφάρμοσαμε πρακτικές που βοήθησαν στην δημιουργία ομαδικού πνεύματος και στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης που πρέπει να χαρακτηρίζει οποιαδήποτε σχολική τάξη. Οι πρακτικές αυτές βοηθούν τους μαθητές να νιώθουν αποδεκτοί στο πλαίσιο της ομάδας και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους - απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μάθηση.       Η επιμόρφωση επικεντρώθηκε στην ευρεία χρήση τ