Skip to main content

Ελσίνκι 21/08/2023 έως 26/08/2023

Ελσίνκι 21/08/2023 έως 26/08/2023

Φορέας Υποδοχής: Europass Teacher Academy 

Τίτλος Σεμιναρίου: Εmpowered Teachers: Rediscover Your Motivation and Energy

Συμμετείχε η  Εκπαιδευτικός Μαραγκουδάκη Μαρία ΠΕ78

Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS +/Δράσης ΚΑ1 Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης -  Παρακολούθηση σεμιναρίου  στα πλαίσια της Διαπίστευσης 2021-27, του σχολείου μας, με κωδικό αριθμό :  2022-1-EL01-KA121-SCH-000066436, παρακολούθησα το σεμινάριο του φορέα Europass Teacher Academy με τίτλο «Εmpowered Teachers: Rediscover Your Motivation and Energy» στο  Ελσίνκι για έξι ημέρες.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο και φιλόξενο χώρο, στο κέντρο της πόλης. Η επιμορφώτρια καθηγήτρια ήταν άριστα προετοιμασμένη και καταρτισμένη στο αντικείμενό της και συνέβαλε να δημιουργηθεί κλίμα επικοινωνίας και  αλληλεπίδρασης στην 10μελή ομάδα. Συμμετείχαν και άλλες  εκπαιδευτικοί από την  Ελλάδα αλλά και  συνάδελφοι εκπαιδευτικοί από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως  Ισπανία, Γερμανία, Πολωνία, Κροατία και Σλοβενία.

 Στόχος  του σεμιναρίου ήταν η επιστημονική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών ώστε να καταστούν ικανοί να αντιμετωπίσουν τόσο  τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν  στην συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων της Ευρώπης σήμερα, όσο και το αυξανόμενο στρες που αυτό συνεπάγεται. Η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μέσα από επιστημονικές -θεωρητικές και πρακτικές- προσεγγίσεις αποκρυσταλλώνεται στην οριοθέτηση του εκπαιδευτικού πλαισίου και της διαχείρισης της σχολικής τάξης,  εστίαση στα θετικά χαρακτηριστικά  χαρακτήρων και πραγμάτων, και  εν τέλει στον ολιστικό επαναπροσδιορισμό της υπόστασης  των εκπαιδευτικών στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν σε αυτό το σεμινάριο θα διαχυθούν στην εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου και  θα συμβάλλουν  στην περαιτέρω ενίσχυση των εκπαιδευτικών, ώστε να ανταπεξέλθουμε όλοι με λιγότερο άγχος και περισσότερη  δύναμη   στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις και ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς.

Επίσης η  γνωριμία με τους  συναδέλφους από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, μας έδωσε την ευκαιρία να  γνωρίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας, να βρούμε κοινά σημεία και διαφοροποιήσεις, να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες για τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων  και να διαπιστώσουμε ότι η εντατικοποίηση στην εκπαίδευση και η αυξανόμενη πίεση στους εκπαιδευτικούς αφορά όλες τις χώρες.  

 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε από το φορέα υλοποίησης ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ελσίνκι, η οποία εστίασε στην ιστορία της πόλης και στα  σημαντικότερα μνημεία  και μουσεία τα οποία επισκεφτήκαμε στον ελεύθερο χρόνο μας. Η Βιβλιοθήκη Oodi, το αρχαιολογικό μουσείο, ο καθεδρικός ναός, τα μουσεία σύγχρονης τέχνης Kiaasma, Ateneum  και Amos Rex, το Πάρκο Sibelius, η Temppeliankio Church (πέτρινη εκκλησία) αποτελούν μερικά από τα αξιοθέατα που επισκεφτήκαμε.

Κάνοντας μία αποτίμηση αυτού του ταξιδιού θεωρούμε ότι ήταν μία πολύτιμη και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και ελπίζουμε ότι θα θέσει τις βάσεις για μελλοντικές επιμορφώσεις και ταξίδια.

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Popular posts from this blog

Erasmus τον Οκτώβρη στο Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου

Τον Οκτώβρη που μας πέρασε ξεκίνησαν για αυτό το σχολικό έτος οι μετακινήσεις και οι φιλοξενίες μαθητών για το πρόγραμμα Erasmus Διαπίστευση 2021-27. Την εβδομάδα 15-21 Οκτώβρη μια ομάδα 10 μαθητών με δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς μετακινήθηκαν στο Παλέρμο της Ιταλίας. Η συνεργασία με αυτό το σχολείο είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη σχολική χρονιά με φιλοξενία των Ιταλών στα Χανιά. Το πρόγραμμα είχε περιβαλλοντικό θέμα και περιλάμβανε ποικιλία δράσεων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και να πραγματοποιήσουμε πλήθος δραστηριοτήτων στην Κοιλάδα Oreto, σε κέντρο ενημέρωσης για το νερό στη Μεσόγειο,   σε αγροτουριστική μονάδα παραγωγής προϊόντων από άτομα με ειδικές ανάγκες, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Europe Direct , σε μελισσοκομική μονάδα. Επιπλέον η ομάδα δούλεψε μέσα στο χώρο του σχολείου σε εργαστήρια ανακύκλωσης όπου κατασκεύασαμε   διακοσμητικά αντικείμενα και κοσμήματα από πλαστικά μπουκάλια. Ακόμη επισκεφθήκαμε την πολή Cefalù όπου μας υποδέχθηκε ο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 11-16 Ιουλίου 2022

  ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 11-16 Ιουλίου 2022 Φορέας Υποδοχής:   Europass Teacher Academy Θεματική Ενότητα:  ICT Τίτλος Σεμιναρίου: «Social Media in the Classroom» https://www.teacheracademy.eu/course/social-media-in-the-classroom/ Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί:  Μαρία Μπράβου (ΠΕ02), Βασιλαντωνάκης Σταύρος (ΠΕ02) Αποτίμηση      Το διάστημα 11-16 Ιουλίου οι παραπάνω εκπαιδευτικοί παρακολούθησαμε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus KA1 μαθήματα για τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στη Διδασκαλία. Μετείχαν 10 εκπαιδευτικοί από σχολικές μονάδες της Ευρώπης (Σλοβενία, Ιταλία, Ελλάδα, Ουγγαρία).       Εισαγωγικά, οι εκπαιδευτικοί εφάρμοσαμε πρακτικές που βοήθησαν στην δημιουργία ομαδικού πνεύματος και στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης που πρέπει να χαρακτηρίζει οποιαδήποτε σχολική τάξη. Οι πρακτικές αυτές βοηθούν τους μαθητές να νιώθουν αποδεκτοί στο πλαίσιο της ομάδας και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους - απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μάθηση.       Η επιμόρφωση επικεντρώθηκε στην ευρεία χρήση τ